AKTIV SOROPTIMIST – integrering i praksis!

25. sep 2019
Bodil Helene Bach og Hege Busterud fra Ringerike soroptimistklubb har skrevet denne fantastiske historien om frivillighet og integrering.

Ordet soroptimist kan oversettes med "best for kvinner" og kommer fra de latinske ordene sororsom betyr 'søster' og optimasom betyr 'best'.

Aktiv soroptimist siden 2014

Ringerike Soroptimistklubb, som har drevet prosjektet Aktiv Soroptimist, ble etablert i 1953 og er en av landets største klubb med 44 medlemmer. Klubben er tilsluttet Europaføderasjonen av soroptimister og Soroptimist International. Det internasjonale Soroptimistnettverket har som hovedoppgave å arbeide for kvinner og jenters levekår verden over, bl.a. gjennom ulike prosjekter.

Siden 2014 har Ringerike Soroptimistklubb drevet prosjektet Aktiv Soroptimist på, og i samarbeid med Hvalsmoen transittmottak. Prosjektet legges nå ned sammen med mottaket, og vi har lyst til å formidle noen av våre opplevelser og erfaringer, samt takke de mange frivillige i ulike idrettsklubber, sponsorer lokalt og nasjonalt.                                          

Startet med julegaveutdeling

Det begynte med julegaveutdeling, der «soroptimistnisser» invaderte en lunsj på mottaket i desember og laget hygge, glede, latter og kaos i matserveringen……!

Etterhvert som våre månedlige aktiviteter for kvinner og barn på mottaket ble mer og mer populære, har prosjektgruppen presentert seg for nasjonale myndigheter ved som i etterkant førte til omtale i en av Erna Solbergs taler hvor hun spesielt omtaler «en gruppe kvinner som gjennomførte tiltak spesielt  for flyktningekvinner og barn i transittmottak».AKTIV SOROPTIMIST har og vakt oppsikt internt i Soroptimist Norway og mottok Årets prosjektpris i 2016 samt nominert påfølgende år. Prosjektprisen førte til at prosjektet automatisk ble nominert til samme pris i en europeiske unionen av Soroptimister, noe som også medførte at vi er nevnt i vårt internasjonale nettverk.

Så, hva er nå egentlig Aktiv soroptimist?

Prosjektet har hele tiden hatt følgende målsetting:Gi kvinner og barn som bor på transittmottaket tilbud om meningsfulle aktiviteter og gode opplevelser, sammen med norske barn og ungdommer i lokale lag eller foreninger.

Målgruppene har vært beboere på Hvalsmoen, bosatte barn og unge og deres foreldre[1], samt innbyggere fra lokalsamfunnet i Ringeriksregionen. De skulle få mulighet til å gjøre noe meningsfullt for andre ved å være arrangører av aktiviteter og få kjennskap til andre barns kultur og livssituasjoner, utover den hverdag de selv kjenner til i Norge. Å lage aktiviteter som også engasjerer lokale barn og unge, har vært viktig for å ufarliggjøre flyktningene og skape dialog.

Varierte aktiviteter

Det har vært gjennomført aktiviteter hver måned for beboerne, der vi har engasjert lokale lag og foreninger som ansvarlige arrangører. Fire uker hver sommer har vi hatt Aktiv sommer, der ungdommer under 18 år har vært engasjert med sommerjobb som aktivitetsledere, med daglige aktiviteter. Hvert år i desember har klubben arrangert juleverksted, på Ullerål eller Vang skoler. Stemningen har vært strålende med julemusikk, nisser, juleverksted og fysisk aktivitet, før matservering. Deltakerne reiste hjem med poser fylt med julepynt, pepperkakehjerter og marsipan. Aktiv Soroptimist har gitt barn, kvinner og familier gode opplevelser og meningsfulle aktiviteter i en sårbar fase i livet, åpnet for møte og dialog mellom norske innbyggere og flyktninger og gitt lokal ungdom mulighet for å bidra til meningsfullt arbeid.

Vi har hatt varierte aktiviteter for deltakerne disse årene. Barnas Ringkolldag med skirenn og aking, O-løpsopplæring, friidrettsleker, fotballkamper, speideraktiviteter, hinderløyper, folkedans, fotgolf, håndarbeidskvelder for mødre, «konfirmantlekene» ved Haug kirke, uteliv og inneleker. Alle har deltatt med stor iver og glede. Det er ikke hver dag man ser kvinner i skjørt, litt ustødig, i skiløypa på Ringkollen, eller et mangfold av kvinner, både norske og nyankomne flyktninger iført både skjørt eller skibukser, norske vinterluer eller hijab sammen på akebrett i felles glede, fryd, rop og latter.

Utflukter

En god avtale med Askeladden Reiser, har bidratt til at vi har kunnet tatt med folk på utflukter som bl.a. Buskerud Folkemuseum i sommer; «Vi har hatt en fin dag på Ha-de-land og lært mye om gamle Norge»,på litt saaakte norsk. Deretter fortsettes på engelsk«Soroptimistladies in Hønefoss, makes our days at Hvalsmoen better and happier!!!» På en fantastisk dag hvor solen skinner fra skyfri himmel loses de gjennom barkebåtseilas, gamle trykkteknikker, plukker gamle krydderurter (og lærer navnene på norsk), via gamle hus og håndverk og spising av medbrakt lunsj og soroptimistboller, til «Den store amerikareisen» på scenen. Det er dagen sin det!!

Prosjektmidler og Askeladden har bidratt til utflukter, der vi har fraktet beboerne til kunstgressbanen i Haugsbygd, Hadeland glassverk og Kistefosmuseet. Sistnevnte engasjerte ikke bare barna i fontenen, men også de voksne som kjente igjen flere av sine lands kunstnere. Videre har Aktiv Soroptimist hatt utflukter til fotgolfen på Ringerike golfbane i Ådal, som var nytt for de fleste og skapte mange morsomme situasjoner. Turene med DNT (Kom deg ut), gårdsbesøk på Honerud gård, fottur til Ringkolltoppen. «This is a real norwegian experience, we will try this again», sier deltakerne. Enkelte damer har aldri gått så langt og oppover og i tillegg i dårlige sandaler. Men, med god støtte og motivasjon klarte de ekspedisjonen!

Tilskuddsordning

For å drive frivillige prosjekter som Aktiv Soroptimist har vi hatt behov for prosjektmidler. Tilskuddsportalen har vært vårt gode verktøy. Portalen gir frivillige en god oversikt over alle tilskuddsordninger som tilbys norske organisasjoner, og her kan det søkes etter støtteordninger og tilskudd i mange ulike kategorier. Har man litt erfaring og «nese for å snuse opp midler», så finnes mangemuligheter å søke på. Vi er veldig takknemlige for støtte og midler vi har fått lokalt og nasjonalt.

Noen av våre kilder kan nevnes, som UDI, Storebrand, Reidar og Gunnar Holst legat, Hval sanitetsforening, Tronrud Engineering, Sparebank1 Ringerike Hadeland (sparebankstiftelsen, Spleis som bidro til at lokalbefolkningen bidro økonomisk også), Sparebankstiftelsen DNB, Kiwanis, Ringerikskraft, Hønefoss kino, Skiforeningen, Askeladden Reiser (vår faste transportør), Tyristrand bibelgruppe (som også har skapt mye glede med donasjon av lekedyr, som har blitt fylt og forandret seg til fantastiske bamser, løver mm. til stor glede for barn i en vanskelig hverdag, Haugsbygd IL (utlån av kunstgressbanene i flere år), og veldig mange positive og velvillige lokale butikker, som har bidratt med mat og leker til aktivitetene.

Våre involverte har uttrykt stor glede overå få delta som frivillig og bli bedre kjent med folk fra andre land, deres historier, lære språk og ha det gøy sammen, på tvers av kulturer. Aktiv soroptimist har vært en fin anledning til engasjement.Frivillig arbeid kan beskrives slik: «Lån bort litt av deg selv å få mye tilbake».Det har vi erfart! «Mission accomplished». Takk til Tove, Hvalsmoen og HERO for godt samarbeid, takk til alle gode sponsorer i Ringeriksregionen og andre nasjonale kilder. En stor takk til alle lokale lag, foreninger og skoler som har stilt opp, sammen med klubbens medlemmer og gjort dette mulig å gjennomføre!

Nytt prosjekt på gang

Klubben har også andre spennende prosjekt som omhandler integrering og inkludering. Mentorordningen har rekruttert innvandrerkvinner som ønsker å komme seg ut i arbeidslivet og få benyttet sin utdannelse og erfaring, under veiledning fra opplærte soroptimister. Engasjement innen innvandrerfeltet fortsetter med «Vennefamilier»finansiert av IMDI. Målet er å opprette vennefamilier i alle 60 soroptimistklubbene i Norge. Det skal forhindre sosial isolasjon blant unge kvinner mellom 18 og 30 år som er utstøtt av sin familie, eller som selv har valgt å forlate familien på grunn av streng sosial kontroll eller trusler om tvangsgifting.

Nordiske dager i 2020

Ringerike Soroptimistklubb er en aktiv klubb med aktive deltakere og skal i 2020 arrangere Nordiske dager for klubber i Norden og de baltiske land. Arrangementet finner sted på Sundvolden hotell, og er et stort prosjekt som skaper samhold og mer soroptimistglede.

Ringerike soroptimistklubb er evig takknemlig, glade og ydmyke for opplevelsen, kunnskapen og erfaringene Aktiv Soroptimist har gitt oss, og som vi nå fører med oss videre i våre andre prosjekter!

Forfattere: Bodil Helene Bach og Hege Busterud, Ringerike soroptimistklubb

 

[1]Dette gjøres gjennom tett dialog med Læringssenteret, som er ansvarlig for all innvandring i regionen.

 

Mennesker kledd ut med nisseluer.
Slik startet det! Julegaveutdeling i lunsjpausen en desemberdag i 2014. Julie Bach-Øren, Vetle Bleiklia, Vilde Bleiklia, Kristian Kammerud, Inger Kammerud, Astri Busterud, Karin Källsmyr, Hege Busterud, Torild Foss Aspevoll. Foto: Bodil Helene Bach.
Barn som leker i fontene.
Fontenen på Kistefos vekker begeistring over landegrenser. Foto: Bodil Helene Bach
Barn som står på tomme bruskasser.
Hinderløype der både fysikk og teamsamarbeid testes. Ansvarlig arrangør Fossen Friluft. Foto: Bodil Helene Bach.
En gruppe smilende mennesker som streker hendene i været.
Besøk på Honerud gård, med mange forskjellige aktiviteter er alltid populært. På låvebrua Lise Bergsland med barnebarn og alle beboerne på Hvalsmoen foran. Foto: Bodil Helene Bach
Fem kvinner oppstilt.
Da vi møtte ministeren…. Solveig Horne i midten. Fra venstre soroptimistene Andi Bach, Bodil Helene Bach (prosjektleder Aktiv soroptimist/artikkelforfatter), Karin Källsmyr (prosjektgruppa) og Hege Busterud (prosjektgruppa/artikkelforfatter).