Brev fra 20. Soroptimist International Convention i Istanbul 2015, 9.-12.juli

24. jul 2015
Eva Jemblie Monssen fra Hamar soroptimistklubb forteller:

Hovedtema var Soroptimist Educate to Lead

Åpningen torsdag ettermiddag med rundt 1500 deltakere fra vel 50 land var utrolig fin og overveldende. Jeg ble helt rørt av å kjenne på at jeg hører til i en så stor og flott organisasjon som omfatter så mange fantastiske kvinner fra alle verdensdeler.

Soroptimismen har viktige målsettinger med det å bidra til hjelpe kvinner og jenter i verden til å få det bedre og bli i stand til å kunne utnytte sine evner og muligheter. Det varmer å tenke på at jeg er med i en organisasjon med ca. 90 000 medlemmer som i fellesskap verden over jobber med slike oppgaver. 

Vår Soroptimist stemme kan gjennom å stå samlet bli hørt og vi kan bidra til forandringer av forholdene for kvinner gjennom dette store fellesskapet og de målbevisste handlingene.

Vi (iallfall jeg) kan kanskje føle at vi i det daglige ikke får bidratt med så mye hver for oss. Men gjennom å delta på en slik internasjonal samling forstår jeg at vi faktisk får til mer enn vi tror. Det er så mange kvinner verden over som tror på dette og lager flotte lokale prosjekter som faktisk nytter, enten ved direkte arbeid eller ved støtte til andres prosjekter med penger.

Det var utallige mange og flotte foredrag, debatter og taler i gjennom alle de 4 dagene som konvensjonen varte. Mange av temaene var selvsagt om det å sørge for mulighet for utdannelse og bruke denne og om vold mot kvinner.

Noen av det jeg merket meg mest var;

Elif Shafak, tyrkisk og internasjonal forfatter,

som fortalte om sin familie og hvordan kvinnene hadde støttet hverandre til utdanning og dermed unngikk å bli tvangsgiftet. Hun oppfordret til at flere kvinner må skrive og at de må skrive mer for og om kvinner og de sakene kvinner er opptatt av. Slik gir vi støtte til både kvinners -og samfunnets utvikling.

Michael Kaufman, arbeider med utdanning og skriving

Han har gjennom mange år bygget opp en internasjonal bevegelse (White Ribbon) hvor menn tar avstand fra vold mot kvinner. Han arbeider med å få menn til å forstå hvorfor mange av dem tyr til vold og hvorfor det er så viktig for både menn og kvinner og vår felles utvikling, at denne volden må stoppe. SI Internasjonal har bestemt å samarbeide med ham og hans bevegelse framover.

 En paneldebatt om utdanning med deltakere fra hele verden

Der kom det fram at ofte er ikke utdanning nok. Kvinner må også ha nettverk, mentorer og ikke minst gode velferdsordninger som f.eks. foreldrepermisjon med lønn og godt utbygd barnehagetilbud. Her ble ordningene i de skandinaviske landene flere ganger nevnt som avgjørende for å få opp yrkesandelen av kvinner. Godt å høre og godt å vite at vi har det slik andre kvinner ønsker å ha det!!

 En paneldebatt om å gi kvinner en ny mulighet for å ta utdanning(second chance)

Tyrkia fortalte om en 84 år gammel dame som nå gjorde ferdig sin høgskoleutdanning i kunst hele 61 år etter at hun startet !! De var også opptatt av at nettbasert utdanning gir nye muligheter i land der kvinner ikke får lov eller har råd til reise vekk for å ta utdannelse. Fra USA hørte vi om hvordan de arbeidet med kvinner som med rus/alkohol- og voldsmisbruk. De fikk hjelp med bolig og utdanning. Fra India hørte vi om et prosjekt som gav kvinner kveldsundervisning i engelsk språk, fordi dette er nøkkelen til å få arbeid. Kastesystem og fattigdom gjør at mange kvinner i India ikke får eller har råd til utdanning. I Nederland hadde de prosjekt med skole for mødre som bor på gaten i Nepal. I Nigeria har de prosjekt med kveldsskole for unge barnemødre og disse mødrene inspirerte andre barnemødre til å delta. Målet var å kunne stå opp mot å bli tvangsgiftet som barn.

Konklusjonen på debatten ble at dette er arbeid som virkelig nytter, men at det tar ofte lang tid og ikke alt og alle lykkes. Vi kan alle bidra fra vårt sted ved å være en mentor som gir veiledning og støtte for noen som trenger det i forbindelse med utdanning og arbeid.

Islandske Ingibjörg Sólrún Gísladóttir har ansvar for kvinnesaker i FN. Hun var til stede og fortale om FNs satsing på arbeid med kjønnslikestilling og om samarbeidet med soroptimistene. Da følte du virkelig at vår organisasjon blir hørt og tatt på alvor i FN.

SI Internationals fredspris gikk til et flott og overraskende nytt prosjekt, Mothers Schools, hvor de har laget 7-8 skoler rundt om i verden for mødre til terrorister!!! Disse blir utstøtt og mister helt selvtilliten. Skolene bidrar til å styrke dem med å komme seg opp igjen og for å få dem og andre kvinner til å lære hva som kan gjøres for å oppdra sine barn (gutter og jenter) slik at de ikke utvikler seg til å drive med terror.

Vi hørte 4 flotte meget unge jenter fra ulike verdensdeler som fortalte om hva som motiverte dem til videre utdanning, yrkeskarriere og om deres målsettinger for hva de ønsker å oppnå i sine liv. Utrolig flott å se slike bevisste kvinnelige ungdommer. De kan bidra til å få til endringer i samfunnet vårt og være forbilder igjen for andre unge kvinner!

Alle de 4 føderasjonene orienterte og viste fram sine beste prosjekter. Det var overveldende hvor mye flott og bra arbeid som soroptimister bidrar med/til over hele verden. Du kan nesten ikke fatte omfanget før du får høre og se bilder av dette fantastiske arbeidet!!!

Det var også mye sosialt samvær under konvensjonen. Vi traff virkelig mange hyggelig soroptimister.  Uansett hvor vi var i byen traff vi kvinner fra vår organisasjon. Alle var veldig hyggelige og slo av en prat. Vi var heldige og snakket med soroptimister fra New Zealand, Italia, Tyskland, Nigeria, Singapore, Tyrkia, Pakistan, England, Danmark, Sverige og selvfølgelig fra Norge og enda mange flere. Du følte virkelig at du hadde mange venner rundt om i verden. Vi deltok også på flere av de sosiale arrangementene. Konvensjons egen middag lørdag kveld med alle deltakerne samlet rundt mange små bord utendørs på et kongressenter ble en stor opplevelse. Vi hygget oss og danset til sent på kveld.  Hotellet hvor kongressen ble holdt var også av topp kvalitet og med god service. I pausene under møtedagene var det mange flotte salgboder hvor det ble solgt varer til støtte for ulike soroptimistprosjekter. Derfor ble kofferten ganske mye tyngre på hjemreisen.

Deltakelsen på konvensjonen i Istanbul ble med alt dette en fantastisk og lærerik opplevelse. Ved å delta på et slikt internasjonalt arrangement får du en mye større forståelse og innsikt i hvor flott vår verdensomspennende organisasjon er!

Derfor vil jeg oppfordre alle som har lyst og mulighet, til å delta på slike arrangementer. Det er mange muligheter både innen vår egen og de andre føderasjonene og ikke minst på SI Internationals neste konvensjon som foregår i Kuala Lumpur, Malaysia, i juli 2019. Skal en reise på konvensjoner til slike eksotiske steder så er det jo fint å kombinere det med en ferietur i tillegg. Det var det mange som gjorde nå også.

Tilslutt vil jeg bare gjenta noen av avtroppende SI International president, Ann Garvies sluttord om denne kongressen; "outstanding, fabulous and awesome"(enestående, fabelaktig og kjempebra). De ordene kan jeg skrive under på at jeg syntes denne opplevelsen var. 

Med hilsen fra en soroptimist som har blitt svært imponert og stolt over vår egen organisasjon.

 

/lgo 181015

Eva Jemblie Monssen Foto: vk