Nobels fredspris 2018

10. des 2018
Soroptimistene gratulerer Denis Mukwege og Nadia Murad med fredsprisen for deres modige kamp mot seksualisert vold mot kvinner brukt som våpen i krig og konflikter.

Den kongolesiske gynekologen Denis Mukwege har viet sitt liv til å hjelpe ofre for voldtekt brukt som krigsvåpen. Nadia Murad fra jesidie-folket i Irak klarte å rømme fra IS-fangenskap der hun ble solgt som sexslave, og bruker nå sin stemme som offer for menneskehandel for å hjelpe andre.

Les Nobelkomiteens begrunnelse for Nobels fredspris 2018
"Med stort mot og fare for egen sikkerhet har Denis Mukwege og Nadia Murad bekjempet krigsforbrytelser og søkt rettferdighet for ofrene."
"Hver på sin måte har de bidratt til at seksualiserte overgrep i krig blir synliggjort, slik at gjerningsmennene kan bli stilt til ansvar."
I begrunnelsen for tildelingen vises bl.a. til "Roma-vedtektene av 1998, som regulerer arbeidet til Den internasjonale straffedomstolen. Vedtektene slår fast at seksualisert vold i krig og konflikt er et alvorlig brudd på krigens rett. En fredeligere verden kan bare oppnås ved at kvinner og deres grunnleggende rettigheter og sikkerhet anerkjennes og beskyttes i krig."

Les uttalelse fra UN Women om fredsprisen 2018

Les FN-omtale av fredsprisvinnerne 2018

 

Først publisert 051018/Tl

Fredsprisvinnerne 2018 – Nadia Murad og Denis Mukwege – Foto: TT Nyhetsbyrån/FN-sambandet