Ny klubb i Moldova

29. mai 2015
Lørdag 23. mai ble den sjette soroptimistklubben i Moldova stiftet.

Ni norske og en svensk soroptimist deltok da den sjette klubben ble stiftet i Stefan Voda på lørdag. Stefan Voda ligger sørøst i Moldova og arrangementet foregikk på Purcari vingård i fantastiske omgivelser.

- Larvik soroptimisklubb var fadderklubb med Lill Bjørvik som gudmor. Fra SIE kom Elena Savu som chartret klubben og Edle Utaaker representerte Norgesunionen. Etter det konstituerende møte, var det omvisning på vingården og det ble servert lunsj før vi hadde Charter seremoni. Lysene ble tent og charteret underskrevet, forteller Siren Hammer Østvold som deltok som medlem i Moldovakomiteen.

Siren har sendt oss følgende reisebrev fra turen:

- Foruten chartring av ny klubb, var det viktig for oss å besøke noen av de andre klubbene og se hvordan det går med de forskjellige prosjektene som vi støtter. 

21. mai
Første kveld startet med et hyggelig møte med to representanter fra Norlam (The Norwegian Mission of Rule of Law Advisers to Moldova), Marit Evjemo og Inger Wiig. Norlams prosjekter og innsats er rettet mot gjennomføringen av strategien for Justissektorreform 2011-2016 og handlingsplan for dette, med fokus på utsatte grupper og spesielt på kvinner og barn. 

Kvelden ble avsluttet med middag på hotellet sammen med medlemmer fra Chisinau klubben. Våre to Norlam representanter var gledelig overrasket over soroptimistenes engasjement og hva vi står for. Jeg ser ikke bort i fra at vi kan få to nye soroptimister når de kommer hjem til Norge til høsten.

22. mai
Avgang tidlig neste morgen til Straseni for å besøke en av våre tre internatskoler. Skolen er med i vårt prosjekt «Educating youth for the future». Aliona Stepan, soroptimist i Chisinauklubben og representant fra CRIC (Child Rights Information Center) var med oss og vi ble møtt av en glad gjeng med 8. og 9. klassinger. Det var en svært ivrig gruppe som stilte mange spørsmål og vi hadde en flott dialog.

Neste stopp på turen var møte med medlemmer fra klubben i Nisporeni. Vi fikk servert deilig lunsj før vi besøkte gynekologisk avdeling ved sykehuset. Denne avdelingen har fått støtte fra norske soroptimister til renovering av blant annet vinduer.

Turen ble avsluttet med inspeksjon av en av brønnene «våre». Denne holder de på med å rense og renovere.

24. mai
Denne dagen delte vi oss i to. En gruppe dro til Cahul for å treffe medlemmer der. Klubben sliter med medlemstallet og det var viktig for oss å treffe dem. Vi har en jobb å gjøre der og klubben trenger tett oppfølging. Dette må vi prøve å gi dem.

Den andre gruppen dro for å se på et barnesenter (som SFO i Norge) i Chisinau og deretter besøkte vi et brønnprosjekt. Brønnen ligger i et område som brukes mye til utflukter. Det er en motocross bane i nærheten og tanken er at sportsmiljøet skal kunne bidra til bygging av brønnen. Brønnen er under planlegging og forventes ferdig i oktober.

Denne kvelden ble avsluttet med konsert, Norwegian music concert med The Symphony Orchestra of the National Philharmonic of Chisinau. Pianist var Haldor Mæland fra Norge.

Arrangør var den norske ambassade i forbindelse med vår nasjonaldag og stykkene som ble spilt var av norske komponister. En stor opplevelse.

25. mai
Nok en vellykket tur unnagjort. Det ble en flott åpning av ny klubb, den sjette i Moldova. Vi fikk besøkt to av de andre klubbene, sett på brønnprosjekter og truffet elever fra internatskole. Vi traff soroptimister fra alle klubbene. Dette var særdeles viktig for vårt engasjement og videre arbeid.

Givende og krevende
Vi ser at det arbeidet vi gjør, nytter. Vi ser fattigdom og mangler, men samtidig at våre elever er glade og vil opp og frem. Brønner blir renset og reparert.

Utfordringene er mange, men vi skal fortsette med våre prosjekter. Det er viktig at soroptimistene i Norge engasjerer seg videre. Dere skal fortsette med å selge Lilla sløyfer, dere kan samle inn klær til barna, innesko som kan brukes i barnehagene og undervisningsmateriell til skolene. Brukte lap topper kan gis bort. Mye å gripe fatt i.

Hva med å bli vennskapsklubb til en klubb i Moldova? Små prosjekter for oss, har stor betydning for folkene i Moldova.

Ta gjerne kontakt med Moldovakomiteen.

 

 

/lgo 181015

 

 

 

 

 

Gudmor Lill Bjørvik fra Larvik og president Aurelia Turcan i SI Stefan Voda
Gudmor Lill Bjørvik fra Larvik og president Aurelia Turcan i SI Stefan Voda
Charterdokumentet signeres
Charterdokumentet signeres
Elever fra en av internatskolene tok imot gjestene
Elever fra en av internatskolene tok imot gjestene
Brønn under utbedring i Nisporeni
Brønn under utbedring i Nisporeni
Her skal ny brønn bygges!
Her skal ny brønn bygges!
Vi fikk med oss markedet og støttet på vår måte. Edle og Siren fra Moldovakomiteen sammen med en representant for Moldovas eldste.
Vi fikk med oss markedet og støttet på vår måte. Edle og Siren fra Moldovakomiteen sammen med en representant for Moldovas eldste.