Om valg og prostitusjon

10. okt 2016
”Hvorfor ender noen i prostitusjon. Hvorfor er det ikke bare å slutte? Og hva er egentlig et fritt valg? Det vil skuespillerne i ”Valgt det...” ha tilskuerne til å reflektere over.”

Om valg og prostitusjon

Hvorfor ender noen i prostitusjon. Hvorfor er det ikke bare å slutte? Og hva er egentlig et fritt valg? Det vil skuespillerne i ”Valgt det...” ha tilskuerne til å reflektere over.

27.september var premieren på ”Valgt det..”, et fortellerteater om menneskehandel.

Forestillingen er laget etter initiativ fra Soroptimist International Norgesunionen.
Les mer om forestillingen her 

- Ikke moralisere, men skape refleksjon
I forestillingen hører vi om kvinner som i større eller mindre grad har valgt prostitusjon for å livnære seg selv og sin familie. Vi hører om de som har reist til Europa vel vitende om hva som venter.
Skuespillerne presenterer også argumentene menneskehandlere bruker, og vil ikke avskrive dem.
- Vi vil vise at bildet er nyansert, og ikke svart-hvitt, sier Astrid Elise Sæterøy.

Målet er ikke å moralisere, men at de som ser forestillingen skal reflektere rundt ”hva er et fritt valg?” og hva er et ”offer?”
- Vårt mål er ikke å løfte pekefingeren, men vi vil ha publikum til å tenke gjennom disse spørsmålene, sier Beathe Frostad.

Krevende research
Skuespillerne har i nesten ett år samlet informasjon og historier for å sette sammen forestillingen. De har lest rapporter og dommer, og de har sett dokumentarer. De har snakket med politi, hjelpeapparat og mennesker som har vært involvert i menneskehandel.

Noe av det som har gjort sterkest inntrykk er å se hva mennesker kan gjøre mot hverandre.
-  Det er en enorm brutalitet og kynisme. Som for eksempel gruppevoldtekter som ”innkjøring”. Virkeligheten overgår fiksjonen, sier Sæterøy.

Sentralt i forestillingen er ”Katarina”, som har delt sin historie med skuespillerne: Om oppveksten i Litauen, om hvordan hun som 15 år tok imot sin første sexkunde, om hvordan hun ble del av nettverk under streng kontroll. Om hvordan hun klarte å rømme og kom seg unna. Og om at hun valgte å gå tilbake. Om at hun bad om å få reise til Oslo for å selge sex. Om da hun møtte en politistudent som fortalte henne at hun var ”offer” for menneskehandel.

De involverte i menneskehandel har ofte har kompliserte forhold til bakmenn. De kan være noen de og familiene deres kjenner, eller noen som har hjulpet dem økonomisk eller som de på andre måter står i gjeld til.

- Dette er sammensatt. Det er ikke så enkelt som det kan se ut, sett fra utsiden. Det er like mange ulike historier som det er mennesker, understreker skuespillerne.

Mennesker, ikke horer
Ved å fortelle historiene til noen av de som har vært involvert i menneskehandel, ønsker skuespillerne å vise menneskene bak statistikken og avisoverskriftene.
Det handler om å behandle og snakke om prostituerte med verdighet. Som mennesker med interesser, drømmer, håp og ting de ønsker å gjøre.

Ved å tenke på disse som ”horer” tar vi fra dem verdigheten de fortjener. De fortjener å bli behandlet med samme verdighet som alle andre, sier Frostad.

I en større sammenheng handler det om solidaritet og om fordeling av goder. Vi vil vise at dette er komplekst, og en større del av problemstilling. Mangel på utdanning gjør mange ekstra sårbare, sier Frostad.

Bestill forestillingen
Forestillingen er laget for å spilles i mange år framover. Allerede er den visst flere steder i landet, og flere står over tur de neste månedene. Soroptimistklubber oppfordres til å bestille forestillingen til sitt hjemsted.

 

/Karoline Reilstad

 

101016/rmh

Beathe Frostad og Astrid Elise Sæterøy
Foto: Juan Jose Jimenez Tirado
Beathe Frostad og Astrid Elise Sæterøy Foto: Juan Jose Jimenez Tirado