Reisebrev fra Nordiske dager i Finland

01. okt 2016
Soroptimister fra hele Norden var samlet. Tema var "Kvinner som grensebrytere".

Vertskap for møtet: SI Imatra og SI Lappeenranta, helt sydøst i Finland.

Tidspunkt: 9.-12. september 2016

Deltagere: Soroptimister fra hele Norden (37 fra Island og kun 6 fra Norge). Fra Kenya kom det 7 soroptimister.

Fredag 9. september ankom de fleste deltagerne, og møtet startet med velkomst og guidet spasertur ved Valtionhotelli. Dette slottet ble bygget i jugendstil i 1903, tegnet av den kjente arkitekten Usko Nystrøm. Båndene mellom distriktet her i Sødra Karelen og grensetraktene i Russland er sterke. Vi avsluttet kvelden med russisk buffet.

Lørdag 10.september: På lørdagens seminar, med temaet «Breaking Barriers», ble vi kjent med mange viljesterke kvinner som gav oss sterke vitnemål om hva målrettet innsats og arbeid gir av resultater. Det var flere unge forelesere, men journalist Marja Manninen fra finsk TV Yle imponerte oss virkelig for å ha sprengt grenser. Ut fra sine oppvekstvilkår med alkoholisert mor og søster, fortalte hun blant annet om tiden som utenrikskorrespondent stasjonert i Moskva. Hun var reporter i Kiev og østre del av Ukraina mens krigshandlingene der var på sitt grusomste, bl.a. reportasjene fra det nedskutte malaysiske flyet.

Finlands president (2000-2012) Tarja Halonen, var møtets hovedtaler. Hun fortalte om sitt politiske liv, også om sine tallrike internasjonale verv. Presidenten var meget bekymret over forholdet til Russland og Putins bakenforliggende agenda. Hun frykter en ny «kald krig».   

Kvelden ble avsluttet med «Gala dinner» på konferansehotellet.

Søndag 11.september: Søndagens båttur tok oss med fra Imatra til nabobyen Lappeenranta på innsjøen Saimaa, Europas tredje største innsjø. Dagen startet med tykk tåke, men sola kom etter hvert og vi fikk se og kjenne på at vi var i «De tusen sjøers land». Nordiske dager ble avsluttet med tradisjonell finsk folkedans og finsk buffet.

Dagene i Finland gav oss den gode følelsen av hva det er å være soroptimist. Vi fikk nye venner og knyttet spesielt bånd til islandske soroptimister.

Barbara S. Andersen og Margrete Dahlgren, Sandefjord Soroptimistklubb

Se bildene på Finlands nettsider http://nordicsoroptimist2016.fi

 

300916/tl